$(document).ready(function(){ if($('.product-infobox').length > 0){ fbq('track', 'ViewContent'); } if($('.filter-sidebar').length > 0){ fbq('track', 'Search'); } });

DONATIONEN TILL LO

1913 donerar Nils och Hanna Berg en del av Marholmen samt en summa pengar till Landsorganisationen (LO) för att ge arbetarhustrur och arbeterskor möjlighet till vila. Året därpå kommer de första kvinnorna för att vila upp sig. Grosshandlarvillan blir vilohem och 1915 öppnas också det nybyggda Semesterhemmet för män med familjer som idag kallas Villa Berg.

Donationen är en stor händelse för arbetarrörelsen och Hjalmar Branting är med vid invigningen 1914. I donationshandlingarna skriver paret Berg om ”de lidande och de umbäranden” som arbetslösheten ”vållar den medellöse arbetaren”, hans hustru och barn. Donationen är deras bidrag till att ”avhjälp missförhållandena”.

Lagstadgad semester finns inte då. Marholmens gäster är lediga från sina arbeten genom avtal mellan fack och arbetsgivare. Ett par sommarveckor gratis eller till låg kostnad gör vistelser på Marholmen eftertraktade. Verksamheten växer och redan 1920 skjuter LO till pengar för att hålla den i gång. Mot slutet av 1930-talet börjar LO hyra ut Marholmen för fackliga kurser när gästhemmen är stängda.

 

FOLKBILDNINGSHEMMET ÖPPNAR

1926 gör folkbildningen entré på Marholmen då Folkbildningshemmet (nuvarande Grosshandlargården) öppnas. Nils Berg har två år tidigare donerat resten av Marholmen och sin förmögenhet till Birkagårdens folkhögskola för att främja folkbildningen och särskilt ”de fabriksanställda kvinnornas bildningsbehov”. Folkbildningshemmets föreläsningar är öppna även för LO-hemmens gäster.

Folkhögskolan (nuvarande Strandpaviljongen) ordnar lek-och dansaftnar varje onsdag. De blir mycket populära och lockar till sig leklystna, främst män, som kommer gåendes, cyklandes eller sjövägen och med tiden med bil.

 

GÄSTHEMMENS UPPGÅNG OCH FALL

Gästhemmen har flest besökare under 40-talet sedan riksdagen 1937 beslutat om två veckors semester. Under 1960-talet avtar intresset för semester på Marholmen. Folk får råd med egna stugor och att resa. Charterturismen tar fart.

1967 stänger LO sina gästhem, men på Folkbildningshemmet är det full fart. Hit kommer människor från hela landet och även från andra länder för att lära sig måla, musicera, spela teater och bygga musikinstrument.

 

KOMMUNAL TAR ÖVER

1983 köper Kommunal Marholmen för att bygga en fritidsanläggning för medlemmarna. Utlandssemester har blivit för dyrt för de flesta av dem. Egna sommarställen hör till undantagen.

1988 invigs Marholmens fritids- och konferensanläggning och 2006 köper Kommunal Birkagårdens del av Marholmen, 2015 byggs hotellet.

Än idag ägs och utvecklas Marholmen av Svenska Kommunalarbetareförbundet.

Text: Karl-Ola Nilsson