Mer information om Villa Berg

Under sommarmånaderna fungerar Villa Berg som ett lantligt badhotell med gästrum för par och vänner som sover och äter gott och njuter av att utforska aktiviteterna och naturen kring Marholmen. Boendepaket inkluderar frukost, snacks och middag. Under resten av året går villan att hyra för avskilda möten, företagsevent, privata firanden eller familjesammankomster för upp till 20 personer.

Villan har en lång och vacker historia. I början av förra sekelskiftet testamenterade grosshandlare Nils Berg och hans hustru Hanna delar av Marholmen till LO med villkor att mindre bemedlade familjer skulle få komma till ön för att vila. År 1915, 23 år innan vi fick lagstadgad semester i Sverige, öppnade villan som semesterhem för arbetare med familjer.

Jugendvillan har tretton bokningsbara gästrum, 11 dubbelrum varav en minisvit, och två enkelrum som rymmer upp till 20 gäster. Vart och ett av rummen har eget badrum. Vill alla i sällskapet ha ett eget rum, finns närliggande boenden att boka. En brygga med badstege nedanför villan och ett relaxområde med bastu i husets nedervåning, bjuder in till bad året runt i den pittoreska skärgårdsmiljön för fullständig avkoppling.

Villa Bergs distinkta arkitektur, inredning, atmosfär och omgivning med rötterna i svensk arbetarhistoria, har en naturlig färgsättning som på en gång är harmonisk, välkomnande och modern. Inredningen, signerad arkitektbyrån Krook & Tjäder betonar hållbarhet och långsiktighet. Färgpaletten består av villans originalfärger och inredningen är en mix av återanvända möbler från villans glansdagar och tidlösa designklassiker.​

Villan ligger på ön Marholmen med broförbindelse till fastlandet en timmes bilresa från Stockholm och Uppsala. Under ett besök här befinner du dig också mitt i Roslagen med sina spännande småstäder, vackra skärgård, loppisar och småskaliga producenter av allt från ost till handsmide som säljs i charmiga gårdsbutiker.

Letar du efter en plats att skapa minnen? I Villa Berg kan du arrangera möten, smida strategier, fira bröllop och andra milstolpar i livet tillsammans med upp till 20 personer. När du bokar Villa Berg låter vi dig fokusera på teamet, familjen och dig själv. Vi tar hand om allt medan du äter gott, har fungerande teknik och skapar minnen för livet tillsammans med ditt sällskap.

BOKNING
Villan renoveras just nu och öppnar under 2024 – håll utkik här på vår hemsida! Förfrågningar för grupper och företagsmöten tar vi emot redan nu.

Kontakta oss för mer information och bokning
Telefon: 0771-16 17 00 | Mejl: reception@marholmen.se

 

Läs mer om att hyra villan för konferens

Maximera din tid hos oss

Vad vill du göra under din tid hos oss? Spa, bad & bastu, leka, paddla, spela eller tävla? Du väljer.

Se våra aktiviteter

Boka spaentré

Boka till lite egentid i form av spaentré med ljusterapi under din tid här hos oss.

Läs mer eller boka här

Historien om Villa Berg

Kulturminnesmärkta Villa Berg har en särskild plats i våra hjärtan här på Marholmen. Den är uppkallad efter grosshandlaren Nils Berg och är ritad i en tidstypisk jugendstil från början av 1900-talet, en arkitekturform inspirerad av naturens oregelbunda och organiska former. Arkitekturen smälter in bra bland öns rika växtlighet som sträcker sig ned till strandkanten och brygga.

”Spritdrycker få icke medhavas eller förtäras å hemmen. Rökning och kortspel i hemmens hallar och korridorer undanbedes allvarligen”. Så var reglerna för dem som förr gästade Semesterhemmet. Men det fanns mycket annat att göra. Bada, fiska, spela sällskapsspel, spela gitarr, dra fingerkrok, eller läsa. Semesterhemmet hade eget bibliotek där gästerna kunde låna böcker.

Semesterhemmet öppnade 1915. Här kunde arbetare med familjer bo och äta för en billig penning.Hit kom chaufförer, skräddare, gravörer, typografer, eldare, järnvägsmän, kommunalarbetare och enstaka ombudsmän. Flest gäster hade Semesterhemmet under 1940-talet sedan två veckors semester blivit lag. Sommaren 1940 bodde här 240 vuxna och 32 barn. Två decennier senare hade Semesterhemmet knappt hälften så många gäster.

Semesterhemmet ritades av arkitekt Carl Danielsson-Bååk som även stod bakom Grosshandlargården och Strandpaviljongen. Villan restaurerades i början av -90 talet och målades då i sina ursprungsfärger. Under 2022-2023 restaurerades villans exteriör varsamt igen tillbaka till sin forna glans. Under vintern 2024 tas nästa steg i villans historia då den renoveras invändigt och öppnar lagom till sommaren med ett nytt koncept.

 

Möte, konferens, kickoff eller företagsevent?

Vår vackra skärgårdsö bjuder på oändliga möjligheter för alla typer av möten, konferenser, företagsevents och kickoffer.

Läs mer här