Om Marholmens hållbarhetsarbete

Vi tar ansvar för en framtid för kommande generationer genom att aktivt arbeta för ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet och att vi tillsammans ska uppnå FN’s globala mål. Det gör vi inte minst genom att följa de hårda krav som den nordiska miljömärkningen Svanen har satt upp för att vår verksamhets belastning på miljön ska vara så liten som möjligt.

Med tanke på vår filantropiska historia ligger social hållbarhet oss särskilt varmt om hjärtat, men det är självklart minst lika viktigt att vår vackra natur och skärgårdsmiljö värnas och vårdas för att kommande generationer ska kunna njuta av den. Därför gör vi vad vi kan för att vår verksamhet ska göra så små avtryck som det bara är möjligt.

Några exempel på allt vi gör kan du också läsa om här nedan.

Vanliga frågor & svar

Här försöker vi ge svar på allt du kanske funderar på eller behöver veta när du besöker oss – från vägbeskrivning till vilken utrustning som finns i villan.

Frågor & Svar

Social hållbarhet – en självklarhet på Marholmen sedan för förra sekelskiftet

Social hållbarhet ligger oss alldeles särskilt varmt om hjärtat. Hela vår historia började när Nils & Hanna Berg i början av 1900-talet donerade Marholmen till LO i syfte att erbjuda hårt arbetande kvinnor och familjer en plats för återhämtning. Då, i början på 1900-talet, erbjöds familjer att komma till Marholmen för att lämna vardagens hårda arbete och njuta av en veckas ledighet om året, många år innan vi fick lagstadgad semester i Sverige. Dessutom sker en hel massa initiativ för att minska vårt avtryck och värna om vår vackra skärgårdsmiljö. Här nedan kan du läsa om initiativ vi tar för att värna om människor och natur.

Familjetid på Marholmen

Inga barn ska leva i fattigdom. Men Rädda Barnens årliga Barnfattigdomsrapport visar att cirka 196 000 barn i Sverige lever i en ekonomisk situation där familjen har svårt att klara sina kostnader. Därför känns det självklart för oss att erbjuda behövande familjer “Familjetid på Marholmen” med boende, aktiviteter och måltider i samarbete med RoslagsBlomman i Norrtälje

Projektet startades 2020 och innebär att familjer som inte annars har de ekonomiska förutsättningarna att ges en chans till några lediga dagar tillsammans. Det som är en självklarhet för många familjer men som kan vara en ouppnåelig dröm för andra. Med tanke på vår historia så är det en självklarhet för oss att stötta utsatta familjer och för oss känns det meningsfullt att kunna bidra till att fler barn får komma bort och byta miljö tillsammans med sin familj.

Om RoslagsBlomman
RoslagsBlomman är en ideell förening som stödjer barn och ungdomar i ekonomiskt utsatta familjer i Norrtälje kommun. Utifrån individens behov görs ekonomiska insatser för att ge de unga en aktiv och meningsfull fritid. Läs mer

Repower Ukrainska sjukvårdare 🇸🇪🫶🇺🇦

Sjukvårdare och läkare som arbetar vid fronten i Ukraina har sedan krigets utbrott tillbringat en vecka i taget hos oss på Marholmen för att få vila, återhämtning, trygghet och rehabilitering.

Detta är ett hjärteprojekt för oss och sker i samarbete med Ukraina-baserade Repower Foundation, vars uppdrag är att hjälpa aktiva militärläkare och sjukvårdare att få en paus från sitt arbete i stridszonen vid den Ukrainska fronten. Det gör de bland mycket annat genom att anordna rehabiliteringsresor till Sverige för att dessa modiga män och kvinnor ska få en chans till vila, återhämtning och psykologhjälp för att återfå styrka och motivation.

Förutom av vila, sova, äta gott, bada och basta och delta i en rad aktiviteter, får deltagarna även utbyta kunskap med kollegor från bland annat Karolinska Universitetssjukhuset och möta svenska ministrar och beslutsfattande politiker. Här på bilden syns en grupp som var hos oss i januari 2024 tillsammans med försvarsminister Pål Jonson.

Lokalt odlade snittblommor – året runt!

I samarbete med vår lokala blomsterleverantör Kärodlat anlägger vi under våren 2024 “Bedas blomsteräng”, en egen blomsterodlingar här på Marholmen. Den nya blomsterängen innebär att vi blir självförsörjande på snittblommor året runt och helt kan sluta köpa importerade blommor. Odlingen är självklart utan bekämpningsmedel och konstgödsel.

Den nya satsningen innebär också att vi kan erbjuda aktiviteter som utgår från odlingen, som kurser i att arrangera blommor i vas och blomsterbindning samt självplock.

– Genom vår lokala odling kan vi helt välja bort den globala blomindustrins kemikalieanvändning, höga vattenförbrukning och långa transporter. Vi kan dekorera hela anläggningen året runt med vackra blommor som växer naturligt här på Marholmen, samtidigt som vi ökar den biologiska mångfalden här på ön, säger Marholmens vd Fredrik Utheim.

Blomsterdekoration som följer årets cykel

När Sara på Kärodlat tar fram Marholmens blomsterdekorationer jobbar hon med färska blommor från odlingarna juni till oktober, resten av året med torkade blommor, året runt-grönt och sådant som går att hitta i naturen.

– Det finns så många vackra blommor som går att odla lokalt här i Sverige, och jag kan inte se poängen med att importera. Säsongen inleder med tulpaner, narcisser samt vildhallon, vildkaprifol, måbär, hassel och tidiga perenner och sen rullar det på med ranunklar och anemoner, anuellerna som riddarsporre, lejongap, zinnia, sommarmalva, astrar, risp, amaranter, rosenskära och eterneller etc. I början av augusti anländer trädgårdens primadonna, dahlian. Något vi alla ser fram emot!, säger Sara Lewell, Kärodlat Roslagen.

Fotograf: Mia Lewell

Bikupor som gynnar mångfalden

Sedan sommaren 2020 har våra bikupor varit ett populärt inslag här på Marholmen och varje år slungar vi honung flera gånger om året som du som gäst kan köpa och njuta av.

Det fina med våra bin är att de sprider den biologiska mångfalden här på ön, samtidigt som vi får fantastiskt god närproducerad honung som smakar annorlunda beroende på vilka blommor som blommar just nu.

Visste du att:

  • Ett honungsbi i genomsnitt producerar ungefär en tolftedel av en tesked honung under sin livslängd.
  • För att skapa ett kilo honung behöver bina besöka sex till åtta miljoner blommor.
  • Honung har evig hållbarhet – förutsatt att den förvarats i en lufttät burk.
  • Honungen som bina ger slungas flera gånger om året, tappas upp på glasburkar och serveras i restaurangen eller säljs till våra gäster.

Vill du lära dig mer om bin och biodling? Klicka på nedan länk till Allt om biodlings Youtubekanal där du kan välja avsnitt som intresserar dig.

10 000-tals gösyngel släpps ut i Östersjön

Här simmar 10 000 nya gösyngel ut på äventyr i Östersjön! Genom ett samarbete med bland andra Stockholms stad och Fiskeguiderna släpper vi varje år ut 10 000-tal gösyngel från våra stränder här på Marholmen för att bidra till att öka beståndet av gös i skärgården.

Ynglen släpps ut på flera håll utmed Östersjöns kust för att upprätthålla beståndet av rovfiskar och balansera det naturliga ekosystemet. Ynglen släpps ut i vatten där de får direkt tillgång till skyddande vass och bryggor för att öka chanserna att inte bli fågelmat. Om cirka två år är de fullvuxna.

Vi är stolta över att vara en del av detta fina initiativ och att få vara med bidra till en sundare miljö i Östersjön.

Samarbete med Generation Waste

För att minska vårt matsvinn i restaurangen har vi tagit hjälp av organisationen Generation Waste som är experter på området. Det allra första steget för att minska matsvinnet är att börja mäta det. Detta både för att skapa en ökad medvetenhet inom organisationen men också för att kartlägga var svinnet sker och på så vis kunna ta till lämpliga åtgärder för att nå en minskning.

” Grunden för att minska matsvinnet är att börja mäta. Det som mäts det syns också” – Livsmedelsverket.

Tillsammans med Generation Waste jobbar vi i tre olika steg för att nå en ökad medvetenhet och i längden en förändring.

  1. Genom mätverktyget mäter vi dagligen all mat som slängs, vilket ökar medvetenheten bland både personal och gäster.
  2. All vår personal inom kök och restaurang genomgår en utbildning inom hållbar kokkonst och hur vi kan minska matsvinnet.
  3. Med kommunikationsmaterial ökar vi medvetenheten och får med alla gäster i resan mot ett minskat matsvinn.

Härodlad äppelmust

Nils Äppellund är namnet på den gamla fruktträdgården här på ön, döpt efter grosshandlare Nils Berg som skänkte ön till LO för hundra år sedan. Än idag ger äppelträden som växer i lunden varje höst mer äpplen än vi hinner ta hand om. Men de vi tar hand om gör vi till en mycket god och uppskattad äppelmust som vi säljer i vår hotellshop och restaurang. Det är både härodlat och härligt på riktigt!

Fler hållbara åtgärder

För oss är det viktigt att ta hållbara beslut. Varje dag. När det kommer till kritan är det ganska enkelt – vi måste kunna se oss själva i spegeln. Utöver vad vi redan berättat om här ovan, är här ytterligare några åtgärder vi gör för att bidra till en ökad hållbarhet och ett bättre samhälle för framtida generationer.

  • Vi sorterar självklart sopor och har miljöstationer där våra gäster som bor i våra Skärgårdshus, villor och ställplatser kan sortera sina
  • Vi köper förnybar el som består av 95% vattenkraft och 5% vindkraft
  • Vår personal kör miljövänliga elbilar på ön och våra gäster har tillgång till laddstationer
  • Vi är KRAN-märkta
  • Vegetariska val är en självklarhet på menyn
  • Hos oss dricker du ur diskbara glas – inga engångsplastmuggar här!
  • Vi återanvänder och klär om möbler och inredning där så är möjligt. Exempelvis valde vi att renovera samtliga av våra slitna Grythyttanmöbler istället för att slänga och köpa nya.
  • I de fall vi behöver köpa ny inredning är den alltid gjord av naturliga och gedigna material med lång livslängd
  • Vi samarbetar med ett Svanenmärkt tvätteri och har valt bort bordslinne i restaurangen för att minska mängden tvätt
  • Vi tvättar badrockar/tofflor från vårt spa och våra bastur och återanvänder dem
  • Vi återanvänder våra gamla morgonrockar som påsar för sänglinne till gäster i Skärgårdshusen
  • De få papper som vi skriver ut hamnar självklart i pappersinsamlingen när de kastas
  • När vi måste använda papper så väljer vi Svanenmärkt och vi samarbetar självklart med ett Svanenmärkt tryckeri

Listan kan bli ännu längre! Är det något du undrar över så är du varmt välkommen att höra av dig till oss på mejl eller telefon.

Hållbarhet

Följ @marholmen.hotell för inspiration till din nästa resa.

Julen har flyttat in! ⭐️⁠
⁠
Vår (jul)stjärna Sara är i full fart med att pynta och göra julfint. Målet är mycket stjärnor, att låta naturen komma in och förstås - att använda det vi har på ett nytt och härligt sätt. ⁠
⁠
Visst blir det fint? ❤️⁠

⁠
@karodlat.roslagen #hållbarhet #julfirande⁠
⁠
⁠
Nyhet i Signes Handelsbod! ☕️⁠
⁠
Äppelmusten härifrån ön och vår alldeles egna granola, har fått gott sällskap i form av kaffe från Ostindia-rosteriet i Vallentuna. ⁠
⁠
Perfekt att köpa med dig hem som ett minne härifrån.😋

#hållbarhet
Se så fint det växer och frodas i Bedas blomsteräng! 🌺⁠
⁠
Vi älskar att vi nu är självförsörjande på snittblommor året runt genom vårt fina samarbete med @karodlat.roslagen ❤️

Vid datumen nedan anordnas här självplock - Missa inte det!

22/8 kl.15-19
29/8 kl. 15-19
1/9 kl. 9-12
8/9 kl. 11-14
12/9 kl. 15-19
15/9 kl. 11-14

#marholmen #roslagen #visitroslagen #norrtälje #visitstockholm #stockholmarchipelago #visitnorrtälje
#snittblomsodling #snittblomsodlaresverige #snittblomster #hållbarhet #kärodlat
Har du smakat vår äppelmust? 🍎⁠
⁠
Musten görs på äpplen från Nils äppellund här på ön, tillverkas hos @norrteljemusteri och finns att köpa i restaurangen eller i vår reception. Lokalt & supergott - precis som vi vill ha det! 💚

#hållbarhet
Nu har vi riktigt vårfint här på hotellet med tjusiga och närproducerade blommor från @karodlat.roslagen 🌸

#hållbarhet
Häng med när Peter tittar till våra bin efter vintern! 🐝 ⁠
⁠
Våra egna bin här på ön levererar varje år fantastiskt härproducerad honung som varierar i smak utifrån vad bina kalasat på. Honungen serveras i vår restaurang och finns också att köpa här på plats. ⁠
⁠
Förutom att skapa underbar honung så sprider våra bin också den biologiska mångfalden här på ön. Det är vi riktigt glada för! 🧡⁠

#marholmen #roslagen #närodlat #biodling #honung #spahotell #norrtälje @visitroslagen #hållbarhet
Vi ❤️ Närproducerat ⁠
⁠
Roslagen vimlar av fantastiska producenter och det är så roligt att kunna erbjuda våra gäster lokala produkter och smaker i allt från blomsterarrangemang till praliner. ⁠
⁠
Lokalt & supergott - precis som vi vill ha det! 💚⁠

#marholmen #norrtälje #roslagen #visitroslagen #närproducerat #handlalokalt #hållbarhet #närodlat
Nu simmar 10 000 nya gösyngel i Östersjön! 🐟

Precis som förra året samarbetar vi med bland andra @stockholmsstad och Fiskeguiderna för att bidra till att öka beståndet av gös i skärgården.

Ynglen släpps ut på flera håll i skärgården för att upprätthålla beståndet av rovfiskar i Östersjön och balansera det naturliga ekosystemet. Om cirka två år är de fullvuxna.

Vi är glada att vara en del av detta fina initiativ och få vara med bidra till en sundare miljö i Östersjön.💚

#marholmen #roslagen #visitroslagen #skärgård #östersjön #rovfisk #hållbarhet
Visste du att vi har bin här på ön, som varje år levererar fantastiskt god närproducerad honung? Honungen, som smakar olika beroende på vilka blommor bina pollinerat, serveras i restaurangen och finns också att köpa för dig som är gäst hos oss. 🍯⁠
⁠
Förutom att våra bin producerar underbar honung så sprider de också den biologiska mångfalden här på ön. Det är vi extra glada och stolta över! 🧡

#marholmen #norrtälje #roslagen #visitroslagen #närproducerat #honung #hållbarhet