Marholmen – total avkoppling mitt i naturen

ARTIKEL. Norr om Stockholm mitt i Roslagen ligger hotellkomplexet Marholmen. Det är en egen ö och destination för avkoppling och vila men också för mat- och naturupplevelser.

Solen strålar in genom bilrutan, utanför brister trädknopparna och ängarna längs vägen börjar få liv igen. Det är försommar, vilket är utan konkurrens bästa årstiden. Vi har allting framför oss. Alla varma dagar, alla bad, alla sommarkvällar, ja allt. Vi har även en helg på Marholmen framför oss. Bilen susar över bron ut på Marholmen. Vi har ett pressat tidschema för att hinna med allt under det här dygnet som vi ska spendera här tillsammans med ett antal goda vänner.

Först ut på schemat är tiokamp ute i skogen. Vi vandrar över små broar och spångar och kommer slutligen fram till en liten ö där tiokampen ska utföras. Vi delas upp i lag och får tävla mot varandra i genomarbetade och välbyggda grenar. Det här är ingen tiokamp med darttavla och tennisbollar som ska kastas på burkar. Här får vi kasta yxa, skjuta pilbåge, såga av träd och spela spökboll mot varandra. Oerhört roligt.

Direkt efter tiokampen så stannar vi till vid kallbadet på vägen tillbaka mot hotellet. Här med utsikt över fjärden ska vi koppla av ett par timmar med kallbad, bastu och badtunnna. Jag hör genast hur det börjar knäppa runt om mig. Jag hinner snabbt tänka ”här håller något på att gå sönder”. Men sedan vänder jag mig om och då i en kör har hela sällskapet knäppt upp varsin öl och alla är nu på väg ner i spabadet.

Efter kallbadet beger vi oss på hotellrummen. Vi kliver in i ett hotellrum med fantastisk havsutsikt. Vi byter om inför kvällens middag på hotellet men innan vi går ner sätter vi oss på balkongen. I tystnad sitter vi där och tittar på vattnet som är alldeles stilla. Vi avbryts av att telefon ringer. Vi har helt glömt bort tiden och de andra väntar nu på oss i restaurangen.

Vi inleder middagen med en helt otrolig blomkålssoppa som är smaksatt med ostron, rökt torsk, bondbönor och rädisa. Vi fortsätter middagen med örtstekt lammrostbiff med örtparmesan, ramslökssmör, haricotsverts, rödvinssky och potatispuré. Avslutningsvis så
avnjuter vi en efterrätt som består av smördegsflarn med rabarber, mandel, pistagenötter och vaniljkräm. Kvällen avslutas med samtal om livet.

Vi vaknar, drar undan gardinerna och öppnar balkongdörren. Vi drar oss tillbaka till sängen. Morgonsolen strålar in, samtidigt som vi återigen kan blicka ut över vattnet.

Frukostbuffén tar för sig ordentligt, här finns det ett stort utbud av det mesta. Jag går “all in” på lax, yoghurt med bär och granola. Vi tar med oss frukosten ut i morgonsolen.

Innan vi beger oss hem tar vi en golfrunda på äventyrsminigolfbanan. En i sällskapet är golfare och även fast det handlar om minigolf så ser det ut som att han är med på PGA Touren. Banan ska inspekteras och det ska provputtas bredvid bollen. Okey, han kanske vinner, men marginalen till oss övriga står inte i proportion till engagemanget kring hela minigolfrundan. Vi packar bilen och lämnar Marholmen med fina minnen.

Artikeln är skriven av Filip Jarl och publicerades av Affärsresenären och tidningen Kickoff i juni 2023. https://issuu.com/tidningenkickoff/docs/ar2304