Marholmen – hundra år av hotell, bad och möten i Roslagens skärgård.

Här berättar vår marknadschef Bibi Rydbacken om Marholmen för journalisten Oliver Hugemark under en intervju för Scan Magazine sommaren 2023.

1. Berätta om er uppkomst och historia samt minnesvärda milstolpar på er resa.

Människor har badat, skrattat, vilat, utvecklats, träffats och njutit av Marholmen i mer än hundra år och vi har ett vackert arv att förvalta.

1913 donerade Nils & Hanna Berg en del av ön till arbetarrörelsen (LO) för att starta ett vilohem och en skola för fabriksanställda kvinnor. Skolans första rektor hette Natanael Beskow, och var gift med den berömda barnboksförfattaren Elsa. Om somrarna bodde de på Marholmen och stod tillsammans på bryggan för att välkomna de nya eleverna till ön. I några av Elsas sagor kan inspiration från Marholmen anas.

Idag ägs och utvecklas Marholmen av Svenska Kommunalarbetareförbundet och vi är övertygade om att vi på Marholmen har möjlighet att bidra till ett bättre samhälle.

2. Berätta om era värderingar, passion, inspirationskällor, och vad som driver er och era anställda?

Marholmen är inte en resort vid medelhavet. Det är en ö i svensk natur. Här är varje årstid en egen högtid och våra gäster får en vistelse som tar vara på allt som tillhör en ö i Roslagen. Vår mat, vår historia, vår kultur och vårt sätt att vara.

Den varma atmosfären och det okonstlade och omtänksamma bemötandet får alla att känna sig hemma. Vi vill att våra gäster ska lämna oss med en känsla av att de haft en underbar upplevelse som de vill återvända till och dela med andra.

3. Berätta om den relation ni och er verksamhet har till Roslagens skärgård?

I klassisk mytologi är öar en plats där gudarna bor. Till Marholmen är alla välkomna. Bron över till Marholmen är som porten till en annan värld, omfamnad av vatten och bjuder på unika upplevelser, äventyr och minnen för livet.

På Marholmen får du möjlighet att komma bort från stadens brus och stress och istället omfamna lugnet och skönheten i den omgivande naturen.

4. Vad är unikt med att bo hos er?

Jag möter ofta gäster som tillbringade sina sommarlov på Marholmen som barn och som fortsätter traditionen med att komma tillbaka igen och igen med sina egna barn. Många gäster som är här för en kickoff eller konferens, kommer tillbaka med familj och vänner – och tvärtom! Jag tror att det beror på den avslappnade atmosfären, den vackra naturen, den goda maten och att det alltid finns något nytt att upptäcka och göra eftersom vi är en plats i ständig utveckling.

5. Vilka aktiviteter och utflykter är mest populära på hotellet och ön?

Bad, paddling, båtturer och glamping på flottar förtöjda vid ön Rackaren är bara några exempel av alla aktiviteter som finns tillgängliga på ön. Året runt kan man njuta på Mareld Spa med ljusterapi, eller köpa med sig en Kolbulle som tillagas över öppen eld på någon av våra grillplatser. På Badholmen kan man prova kallbad, bastu och njuta i våra badtunnor. En nyhet i höst är utebadet 7° Bad & Bastu. Även för grupper finns ett stort utbud av aktiviteter som passar alla, inklusive att utmana kollegorna på aktivitetsbanan Marholmens Mästare – som är precis lika roligt som det låter!

Retreat to Marholmen: a century of heritage in the heart of the Roslagen archipelago

6. Vilka olika valmöjligheter har era gäster att skräddarsy sin vistelse hos er?

Som gäst på Marholmen är boendealternativen många. Du väljer mellan att bo i ett bekvämt hotellrum med egen terrass eller balkong, en charmig Marholmsstuga eller en karaktärsfull villa, så finns det något för alla. För dem som vill ha en unik upplevelse erbjuder Marholmen även glampingtält på ön Rackaren under sommarmånaderna och ställplatser med elutag för dem som tar med eget boende året runt.

7. Till sist, vad är det bästa med Marholmen kort och gott?

Att vi tar Nils och Hannas arv vidare genom att göra det möjligt för många att uppleva, mötas och vila på Marholmen, Vi hoppas och tror att de skulle vara stolta över dagens Marholmen och glädjas över att alla fortfarande är välkomna hit, mer än hundra år senare.