När Sverigefinalen av kocktävlingen Copper Skillet avgjordes på Sergel HUB den 24 mars tog vår Alexander Lundin hem segern i seniorklassen. Copper Skillet är en global tävling för kockar som jobbar på konferensanläggningar anslutna till IACC, International Association of Conference Centers. Vinnarna får nu tävla vidare i Europafinalen som går av stapeln i oktober. Vinnarna där går vidare till världsfinalen våren 2026.
Svenska Möten stod tillsammans med Nores som värd för den svenska finalen av Copper Skillet, där 16 kockar från konferensanläggningar i hela Sverige tävlade. Tävlingsuppgiften bestod i att under tidspress skapa en huvudrätt som passar i konferenssammanhang, med ingredienser från ett skafferi som kockarna på förhand hade fått reda på samt en hemlig råvarukorg som avslöjades på plats. Kockarna hade 15 minuter på sig att bekanta sig med de hemliga råvarorna, och planera sin rätt. Därefter hade de 30 minuter på sig att tillaga rätten innan den skulle presenteras för juryn.
– Jag är väldigt imponerad av, inte bara vinnarna, utan alla kockar som var med och tävlande. Tillsammans visar de att maten på svenska konferensanläggningar håller en otroligt hög nivå, säger Michael Schüller, vd Svenska Möten.
Alexander Lundin vann med rätten gös med stekost, ångad sparris, smörstekta murklor samt ramslök, serverad med potatis slungad i smörsås med murklor och spenat.
Juryns motivering löd:
”Ett professionellt hantverk där varje detalj fått full uppmärksamhet. Av enkla råvaror har vinnaren lyckats frambringa maximalt med smak i varje ingrediens och en vacker, modern presentation. En rätt i fullständig balans”.
Juryn bestod av de namnkunniga kockarna Paul Svensson, Pontus Wellén och Andreas Askling. Kriterierna som bedömdes av juryn omfattade hur väl tävlingsuppgiften var utförd, presentationen, hantverket, textur, balans mellan smakkombinationerna, arbetsstationens hygienstandard samt matsvinn.
I juniorklassen vann Simon Cardenas från Hotell Kristina.
Foto: Svenska Möten