Sju tips för en lyckad julfest med företaget

Det är mitten av juli när detta skrivs, men snart nog befinner vi oss mitt i julfesternas högsäsong, som börjar bokas redan nu. För de flesta är jobbets högtidliga sammankomst inför helgledigheten bara roligt. Men vissa kanske en oro inför att veta vem man ska prata med eller vad för beteende man ska acceptera, kan skapa stress inför festen. 

Här är sju tips som gör årets julfest tryggare och roligare både för dig och dina kollegor.

1. Prata om annat än jobb
Bryt mönstret och prata om något annat än vad ni gör om dagarna. Julfesten är trots allt ett socialt tillfälle där fokus ska vara på just det. Är du osäker på vad du ska säga? Ställ frågor! De flesta älskar att prata om sig själva.

2. Våga bredda horisonten
Prata inte bara med kollegor du redan känner. Prata lite med alla. Både för att det är trevligt att lära känna nya människor, men också för att det inte skadar att ha goda relationer även med kollegor på de avdelningar du vanligtvis inte jobbar med.

3. Skippa det negativa pratet
Undvik att snacka skit, klaga på chefen eller gnälla över en jobbig kund. Är det någon som ändå snackar skit – be dem ta det med personen det gäller och säg ”det här låter viktigt, men det känns inte som att det rör mig. Jag skulle tagit det med xx istället.”

4. Bemöt olämpliga skämt och kommentarer
Om du blir utsatt för opassande kommentarer eller skämt, eller ser någon annan bli det, är det viktigt att säga till, även om det kan vara jobbigt. Ett sätt att säga till utan att vara otrevlig mot personen är att sänka beteendet, men höja personen. Till exempel: ”När du säger så låter du sexistisk och det känns konstigt, för du är ju inte sexist. Du skulle tjäna på att inte dra sådana skämt i fortsättningen.”

5. Ta en paus från telefonen
Ge uppmärksamhet till dem som är på plats i stället för din smartphone. Var närvarande och lär känna de andra som är på julfesten, i stället för att endast dokumentera den. Och om du ska lägga ut något på sociala medier, vänta till efteråt och be om godkännande från de som är på bild.

6. Är du chef – agera förebild!
Är du chef så tänk på att de anställda ser till dig för att se hur de ska bete sig. Både när det gäller hur du beter dig själv, men också vilket beteende du accepterar från andra. Finns det någon som du vet är i riskzonen för att bete sig illa så ta ett litet snack med personen innan festen.

Och till sist, glöm inte att ha kul!

På Marholmen kan du boka julfest i egen, historisk lokal för 30-80 personer. Kontakta oss för våra julfestpaket.

Vi tackar retorikbyrån Snacka Snyggt för tipsen 2-7, som först publicerades i en artikel i Svenska Mötens magasin hösten 2019.